Ładowanie

Jak przygotować pęd do ukorzenienia?

Przygotowanie pędu do ukorzenienia to kluczowy krok w procesie rozmnażania roślin, który może zadecydować o sukcesie całego przedsięwzięcia. Właściwe przygotowanie pędu zwiększa szanse na zdrowe i szybkie ukorzenienie, co jest podstawą dla dalszego wzrostu i rozwoju rośliny.

Niezależnie od tego jaki sposób ukorzenienia wybierzemy, przygotowanie rośliny jest zazwyczaj takie samo:

Wybór odpowiedniego pędu

1. Zwróć uwagę, aby pęd, który zamierzasz uciąć, był wolny od chorób, szkodników i uszkodzeń.

Zdrowie rośliny jest bardzo istotne, gdyż roślina wykorzystuje sporo energii do wytworzenia nowych korzeni – chora, zainfekowana czy uszkodzona nie będzie miała na to sił i sadzonka albo padnie, albo będzie ukorzeniała się wieki.

2. Wybierz pęd, który nie jest ani zbyt młody, ani zbyt stary.

Chodzi o to aby pęd nie był ani za miękki, jak w przypadku bardzo młodej rośliny, ani za twardy, jak w przypadku starej rośliny, gdzie często pędy są już zdrewniałe. Najlepiej nadają się pędy półzdrewniałe, choć wiadomo, że nie każda roślina takie posiada. Tu trzeba odrobinę wyczucia.

3. Znajdź miejsce tuż poniżej węzła (punktu, gdzie liść lub pęd boczny łączy się z głównym pędem).

To właśnie z węzłów najczęściej wyrastają nowe korzenie.

4. Zaleca się ukorzenianie sadzonek szczytowych.

Sadzonki szczytowe ukorzeniają się łatwiej niż pędy środkowe i dużo szybciej się rozrastają, ale nie jest to oczywiście wymóg konieczny.

Wybór odpowiednich narzędzi do cięcia

1. Narzędzia powinny być ostre.

Po to aby cięcie nie spowodowało uszkodzeń tkanki rośliny (np. poprzez zgniecenie łodygi w miejscu cięcia tępymi nożyczkami)

2. Warto zdezynfekować narzędzie przed cięciem

Np. alkoholem izopropylowym czy mydłem potasowym z czosnkiem aby zapobiec przenoszeniu infekcji (krok szczególnie zalecany, gdy kiedykolwiek mieliśmy wśród naszych roślin problemy z grzybami, pleśnią, itp.)

Cięcie pędu

1. Utnij pęd pod kątem 45 stopni.

Skos pozwala na większą powierzchnię kontaktu z wodą lub podłożem, w którym będziemy ukorzeniać roślinę, co sprzyja ukorzenianiu.

2. Zazwyczaj cięcie, w zależności od wielkości rośliny, powinno być zrobione 1-3 cm poniżej węzła.

Oczywiście nie zawsze jest to możliwe – w takim przypadku, gdy cięcie ma mniej niż 1 cm, należy zwrócić szczególną uwagę na wybór metody ukorzeniania. Ukorzenianie w wodzie w takim przypadku może się nie być skuteczne. Zawsze istnieje ryzyko podgnicia kawałka pędu – gdy będzie za blisko węzła, nie uda nam się już uratować rośliny.

3. Podczas cięcia należy uważać, aby nie uszkodzić węzła i liścia pod spodem.

Zazwyczaj przy węźle, pod liściem, blisko łodygi, znajduje się oczko, z którego po cięciu roślina mateczna może wypuścić kolejnego liścia i rosnąć dalej.

Przygotowanie uciętego pędu do ukorzenienia

1. Usuń liście znajdujące się na dolnej części pędu.

Zapobiega to ich gniciu w wodzie lub podłożu. Pozostaw kilka liści na górze pędu (1 do max 4 liści, w zależności od rośliny), aby roślina mogła fotosyntetyzować.

2. Kroki opcjonalne (zależne od rodzaju/gatunku rośliny, jej wielkości, wieku, budowy, trudności uprawy, itp.):

– pozostaw pęd na kilka godzin aby miejsce cięcia wyschło i utworzył się kalus (zgrubienie). Tkanka kallusowa odgrywa istotną rolę w procesie ukorzeniania się roślin: chroni miejsce zranienia przed infekcjami bakteryjnymi i grzybiczymi, tworząc barierę, która utrudnia dostęp patogenom; jest miejscem intensywnego podziału komórek, co umożliwia regenerację uszkodzonych tkanek oraz inicjację tworzenia nowych struktur; pozwala roślinie na adaptację do nowych warunków środowiskowych, zapewniając elastyczność w reagowaniu na stres związany z ukorzenianiem.

– gdy roślina bezpośrednio po cięciu wypuszcza dużo soków mlecznych, zanurz końcówki sadzonek w letniej wodzie na kilka minut. Pomaga to zatrzymać wypływ soków mlecznych, a także usunąć ich nadmiar. Po przepłukaniu, delikatnie osusz końcówki sadzonek czystą, suchą szmatką lub papierowym ręcznikiem. Można również pozostawić je do wyschnięcia na powietrzu przez kilka godzin, co pozwala soku zaschnąć i utworzyć naturalną barierę ochronną. Dlaczego to ważne? Sok mleczny zawiera związki chemiczne, które mogą być toksyczne dla nowych komórek korzeniowych; szybko wysycha, tworząc barierę, która może utrudniać dostęp wody i substancji odżywczych niezbędnych do ukorzenienia; może zatykać tkanki przewodzące, co utrudnia transport wody i substancji odżywczych.

– zanurz dolny koniec suchego pędu w proszku lub żelu ukorzeniającym zawierającym auksyny aby przyspieszyć proces ukorzeniania. Ten krok zależy od sposobu jaki wybierzemy do ukorzeniania pędu. W przypadku wyboru takiego podłoża jak mech, perlit, wermikulit, itp., zamiast zanurzać koniec pędu w ukorzeniaczu, można namoczyć podłoże w przygotowanym wcześniej roztworze z ukorzeniacza i ewentualnie hormonów.

Wybór sposobu ukorzeniania roślin

Metody ukorzeniania ciętych pędów roślin opisuję w osobnych wpisach:

W tym wpisie dowiesz się:
– jakiego pojemnika użyć
– jak przygotować wodę do ukorzenienia
– dlaczego NIE DODAWAĆ węgla aktywnego
– jaka temperatura i oświetlenie są najlepsze dla dobrego i szybkiego wzrostu korzeni
– gdzie najlepiej ustawić pojemnik z ukorzenianą rośliną
– jak monitorować rozwój korzeni i na co zwrócić szczególną uwagę
– zalety i wady tej metody


Ukorzenianie w
keramzycie / lechuzie

Wpis w trakcie przygotowania…


Ukorzenianie w mchu
sphagnum

Wpis w trakcie przygotowania…


Ukorzenianie w
perlicie / wermikulicie

Wpis w trakcie przygotowania…


Ukorzenianie w ziemii / bigosie

Wpis w trakcie przygotowania…


Ukorzenianie – sposoby mieszane i inne

Wpis w trakcie przygotowania…

Jeśli masz jakieś dodatkowe pytania lub uwagi w związku z opisywanym tematem, zachęcam do kontaktu. Postaram się odpowiedzieć na wszystkie zadane pytania i odnieść do wszelkich uwag i wątpliwości.

Udostępnij: